• Greek Shaolin Temple Cultural CenterΟ Δάσκαλος Σι Χανγκ Τζι | 04/06/2013


Ο Δάσκαλος Σι Χανγκ Τζι [κιν.: shìhéngjí 释恒吉]Ο Δάσκαλος Σι Χανγκ Τζι [κιν.: shìhéngjí 释恒吉] 35ης Γενεάς του Σαολίν, γεννήθηκε στον Πύργο το 1970. Το όνομα του είναι Σπυρόπουλος Χρήστος και είναι ένας από τους Επίσημα Διαπιστευμένους Δασκάλους Πολεμικών Τεχνών του ΕΠΟΚΕΣ.

Από τη τρυφερή παιδική ηλικία, υπήρξε ντροπαλό και απόμακρο παιδί. Μεγάλωσε αποκομμένος από τον κόσμο, ώσπου το 1991, τον συνάντησε ο Δάσκαλος Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓], ιδρυτής του ΕΠΟΚΕΣ και επίσημος εκπρόσωπος του Σαολίν στην Ελλάδα, ο οποίος αντίκρισε στα μάτια αυτού του συνεσταλμένου νεαρού, έναν ιδιαίτερα χαρισματικό μαθητή.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, δύο μόλις χρόνων, μπόρεσε να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στο Σαολίν Γινγκ Τσιγκόν [Κιν.: shàolín yìng qi gōng 少林硬气功], επαληθεύοντας τις προσδοκίες του δάσκαλου του. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως περίμενε, καθώς ο μεγάλος σεισμός του 1993, στον Πύργο, διέλυσε την σχολή, αναγκάζοντας τον δάσκαλό του να εγκαταλείψει την πόλη.

Οι συγκυρίες, ωθούν τον Σιφού Σπυρόπουλο, να επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα στην Αθήνα το δάσκαλό του, για να συνεχίσει την εξάσκησή του. Καθώς είχε την ευκαιρία να μένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο σπίτι του δασκάλου του, ο Σιφού μελέτησε επίσης, θεραπευτικό μασάζ [κιν.: tuīná liáofǎ 推拿疗法], θεραπεία με πίεση δακτύλων [κιν.: diǎnxué liáofǎ 点穴疗法], τεχνικές αρπαγών [κιν.: qínná 擒拿], πάλης [κιν.: gédòu 格斗], εξαρθρώσεων [κιν.: xiè gǔ 卸骨] και ζωτικών σημείων [κιν.: diǎnxué 点穴]. Συνάμα, ασχολήθηκε και με άλλες πτυχές της Κουλτούρας του Σαολίν, όπως Διαλογισμό Τσαν [κιν.: zuòchán 坐禅], Ζωγραφική Τσαν [κιν.: chán huà 禅画], Καλλιγραφία Τσαν  [κιν.: chán shūfǎ 禅书法], Κηποτεχνία Τσαν [κιν.: chán yuánlín 禅园林] κ.α.

Όταν το 1996 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, επισκέφθηκε μαζί με τον δάσκαλό του, το ναό Σαολίν του Σονγκσάν, για να αξιολογηθεί ενώπιον των δασκάλων, οι οποίοι βλέποντας το ιδιαίτερο χάρισμα του νεαρού, του εμπιστεύονται τη Γροθιά του Μάντι [κιν.: tángláng quán 螳螂拳], ενός στυλ που όπως είπαν άρμοζε στην ιδιοσυγκρασία του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ζήτησε από τον δάσκαλό του, την άδεια να επαναλειτουργήσει τη σχολή Σαολίν στο Πύργο Ηλείας, με το σύλλογο Ελληνική Ακαδημία Κινέζικων Φιλοσοφικών και Γυμναστικών Τεχνών «Φοίνικας».

Τον Ιανουάριο του 1999, επισκέπτεται και πάλι το ναό Σαολίν και την Ακαδημία Πολεμικών Τεχνών της Λούο Γιανγκ, για να αξιολογηθεί σε ανώτερες βαθμίδες διαλογισμού Τσαν για θεραπεία, στα όπλα μακριάς εμβέλειας του Σαολίν Κουνγκ Φου, όπως αστέρια [κιν.: liúxīng 流星], σαΐτα με σκοινί [κιν.: shéng biāo 绳镖] κ.α. καθώς και μάχη με γυμνά χέρια του στυλ Μάντις.

Το 2001, ιδρύει τον αθλητικό σύλλογο Σαολίν Γου Κουνγκ Νοτίου Ελλάδας και γίνεται ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σαολίν, διαδίδοντας το πολιτισμό Σαολίν, σε ολόκληρη την Ηλεία και όχι μόνο.

Το 2003, επισκέπτεται εκ νέου το ναό Σαολίν, όπου εμβαθύνει σε μεθόδους θεραπευτικού μασάζ και σημείων πίεσης. Εξασκείται στο διαλογισμό Τσαν με το δάσκαλο Σου Γιουίν, στο σκληρό τσι κουνγκ και τη καλλιγραφία με τον δάσκαλο Ντε Τσάο και σε τεχνικές άοπλης μάχης με τον δάσκαλο Ντε Τσεν.

Το 2005, αφήνει τη σχολή του Πύργου στον μαθητή του, Σιφού Καπατσούλια Παναγιώτη και έρχεται στην Αθήνα σε κάλεσμα του δασκάλου του Σι Γιαν Τζουό, όπου εντριφεί στο Σαολίν Κουνγκ Φου.

Το 2010, επισκέπτεται με όλη την ομάδα των δασκάλων του ΕΠΟΚΕΣ, το ναό Σαολίν και το 2013 ιδρύει τον Κέντρο Πολιτισμού Σαολίν Παιανίας «ΜΑΝΤΙΣ».

Σήμερα, θεωρείται από τους πιο έμπειρους δασκάλους της Κουλτούρας Σαολίν στην Ελλάδα, με μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία, της Γροθιάς του Μάντι, Τσιν Να, Τσι Γκον, ένοπλων και άοπλων φορμών και μάχης του Σαολίν.

Τον Ιούλιο του 2015 επισκέπτεται τη Κίνα με το δάσκαλό του και την ομάδα Ελλήνων δασκάλων του ΕΠΟΚΕΣ, για να δώσει εξετάσεις στην Κρατική Λαϊκή Ακαδημία Γουσού της Λουογιάν, Τμήμα Πολεμικών Τεχνών του Σαολίν όπου μετά από επιτυχημένη αξιολόγηση, πιστοποιήθηκε επίσημα για επάρκεια διδασκαλίας εφ’ όλης της ύλης, ανώτερου επιπέδου δασκάλου-εκπαιδευτή και του απενεμήθει το Πτυχίο του με Αριθμό Πιστοποίησης: 20051014.

Την 23η Μαρτίου 2016, πιστοποιείται ως Εκαπιδευτής του Σαολίν Τσουάν [Κιν.: Shàolínquán 少林拳] από το Κέντρο Έρευνας Πολεμικών Τεχνών και Πολιτισμού του Τσανγκτσούν - E.Π.Τε.Πο.T. [Κιν.: Zhǎngchūn jīng kāi fútú hànxué yánjiū长春 经开 国学 武道研究会] και την Ένωση Κοινωνικών και Αθλητικών Εκπαιδευτών του Τσανγκτσούν [Κιν.: Chángchūn Jīngkāi shèhuì tǐyù zhǐdǎoyuán xiéhuì 长春经开社会体育指导员协会] με Αριθμό Μητρωου: 201603230008.


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου τoυ http://www.shaolinculturalcenter.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.
Νόμος 2121/1993, σχετική Οδηγία Ε.Ε. 29/2001/EC και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.